کاوش موضوع حسگر زیستی
صفحه اصلی
حسگر زیستی
حِسگرزیستی (نام علمی: Biosensor) یا زیسحسگر یا زیستحسگر یا بیوحسگر نامِ گروهی از حسگرها هستند و به گونهای طراحی شدهاند که بتوانند تنها با یک مادهٔ خاص واکنش نشان دهند. نتیجهٔ این واکنش به صورت پیامهایی در میآید که یک «ریزپردازنده» میتواند آنها را تحلیل کند. این حسگرها مختلف هستند اما جدای از نوع خود، همگی دارای ساز و کاری مشترکاند و در مسیرِ سالهای اخیر، پیشرفتهای زیادی در عرصههای گوناگون داشتهاند.
طبق تعریف اتحادیه بینالمللی شیمی کاربردی و اتحادیه بینالمللی شیمی محض، زیسحسگر عبارت است از مجموعه ابزارهایی که با استفاده از واکنشهای بیوشیمیایی خاصی، به واسطهٔ آنزیمهای ایزوله، بافتها، سلولها یا هر عنصر شیمیایی ماده مورد نظر را، معمولاً به صورت الکتریکی، اُپتیکی، یا گرمایی آشکارسازی میکند.
حسگرهای زیستی معمولاً برای به دست آوردن غلظت محلولی (گلوکز خون) و بررسی دیانای به منظور کشف هرگونه نقص «ژنتیکی» یا ابتلاء به سرطانها در بدو تولد بکار میروند.
برای کشف اینگونه اختلالات، در این روش با مقایسه طیف دیاِناِی با طیف ناشی از دیاِناِی دارای نقص در ترتیب، که منجر به ایجاد سرطان میشود، از بدو تولد میتوان از ابتلاء به سرطان یا سایر بیماریهای ژنتیکی اطلاع یافت.
حواس بویایی و چشایی انسان که به شناسایی بوها و طعمهای مختلف میپردازد یا سیستمایمنیبدن که میلیونها نوع مولکول مختلف را شناسایی میکند، نمونههایی از حسگرهای زیستیی طبیعی هستند.... بیشتر در ویکی پدیا